Bellezza Hotel etrafında görülmeye değer yerler
-
Malta Köşkü
Malta Köşkü otelimize 150m uzaklıkta bulunan Yıldız Park`ında bulunmaktadır.
Malta köşkü, Yıldız Parkı içinde, Yıldız Sarayı`nı parktan ayıran duvarın doğu yönünde yer alır. Sultan Abdülaziz Dönemi`nde Çırağan Sarayı`nın arka bahçesi olan koruda iki tane seyir ve istiharat köşkü yapılmıştır. Kuzey yönünde geniş manzaralı bir terasa oturan iki katlı binaya da Malta Köşkü adı verilmiştir. Malta isminin nereden geldiği tam bilinmemekle beraber, fethedilen veya fethe teşebbüs edilen yerlerin isimlerinin saray içinde mekanlara isim olarak verme geleneğinden geldiği tahmin edilmektedir. Sultan Abdülhamid bu köşkü sonradan Yıldız Sarayı`na bağlatmış, saray halkı tarafından koru geçişlerinde dinlenme ve ziyaret yeri olarak kullanılmıştır.
Yıldız Sarayı`nın diğer köşkleri gibi Malta Köşkü de önemli tarihi olaylara sahne olmuştur. Ali Suavi`nin 1878`de V. Murat`ı tahta çıkarmak üzere tertiplediği Çırağan Baskını amacına ulaşamayınca, Abdülhamit, Sultan Murat`ı güvenlik gerekçesiyle Malta Köşkü`nde gözetim altına almıştır. Mithat Paşa`nın yargılanması Malta Köşkü` nün arkasındaki düzlükte kurulan çadırda yapılmıştır.
Malta Köşkü. Abdülhamit` in hal ve sürgün edilmesini takiben 40 yılı aşkın süre boş kalmıştır. 1941 yılında Yıldız Sarayı`nı ayıran büyük ara duvarın deniz tarafına düşen kısmında kalan geniş koruluğa, Yıldız Parkı adı verilmiştir. Aynı sene içinde Park, Maliye Bakanlığı`nca İstanbul Belediyesi`ne devredilmiştir.
-
Ortaköy Camii
Ortaköy Camii otelimize 500m uzaklıkta bulunan Ortaköy Meydanı`nda bulunmaktadır.
Büyük Mecidiye Camii ya da halk arasında bilinen adı ile Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi’nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neo Barok tarzında bir camiidir.
Cami, Sultan Abdülmecid tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a 1853 yılında yaptırılmıştır. Oldukça zarif bir yapı olan cami Barok üslubundadır. Boğaziçi’nde eşsiz bir konuma yerleştirilmiştir. Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Geniş ve yüksek pencereler Boğaz’ın değişken ışıklarını caminin içine taşıyacak biçimde düzenlenmiştir.
Merdivenle çıkılan yapının tek şerefeli iki minaresi vardır. Duvarları beyaz kesme taştan yapılmıştır. Tek kubbenin duvarları pembe mozaiktendir. Mihrap mozaik ve mermerden, minber ise somaki kaplı mermerden yapılmıştır ve ince bir işçiliğin ürünüdür.
Statik açıdan oldukça narin olan yapı 1862’de ve 1866’da onarılmış, 1894 depreminde büyük zarar görünce 1909’da Evkaf Nezâreti’nce yeniden tamir edilmiştir. Bu tamirde yıkılan eski yivli minareler yivsiz olarak yapılmış, minarelerin petek ve külâh kısımlarıyla yapının çeşitli bölümleri yenilenmiştir. 1960’larda binada yeniden çatlamaların oluşması sebebiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün başlattığı restorasyon çalışmalarında zemin takviye edilmiş, kubbe yenilenmiştir. Bu onarımda ibadete kapatılan cami 1969’da yeniden açılmıştır. 1984’te büyük bir yangın sonucu kısmen harap olan bina tekrar restore edilmiştir.
-
Çadır Köşkü
Çadır Köşkü otelimize 150m uzaklıkta bulunan Yıldız Park`ında bulunmaktadır.
Çadır Köşkü, Beşiktaş - Ortaköy caddesindeki girişi Çırağan Sarayı karşısında olan Yıldız Parkı içinde sol tarafta kalmaktadır. Parkın iki büyük havuzundan biri köşkün önünde yer almaktadır. Köşk kafeterya/lokanta gibi işletmelere ev sahipliği yapmaktadır.
1871 yılında Çırağan Sarayı'na ait olan koruda, Sultan Abdülaziz'in (1861–1876) isteğiyle "Sedir Köşkü" olarak inşa edilmiştir. Bahçe dekoru Sarkis Balyan ve kardeşleri tarafından yapılmıştır. Sultan II. Abdülhamit (1876–1909) tahta çıkışından sonra deniz kenarında yaşamayı tehlikeli bulduğundan dolayı Dolmabahçe Sarayı yerine Yıldız Sarayı’na yerleşmiş, Çırağan Sarayı’na ait bazı bölümleri de bu saraya eklemiştir.